Ermelo-Putten

Besdragende planten

door Frank van der Graaf
Tijdens de lezing zullen besdragende planten en takken aanwezig zijn.
 

We kennen allemaal wel wat planten waar in het najaar bessen aan groeien. Hele bekende zijn natuurlijk Hulst, Vlierbes, Skimmia en  Vuurdoorn. Maar, er zijn er nog heel veel meer, mits we er eens op gaan letten. Eigenlijk maken we in onze tuin veel te weinig gebruik van besdragende planten. Doordat er na de bloei dikwijls prachtige bessen aan de plant verschijnen met een groot verloop in kleur van groen, geel, oranje, rood naar paars blauw, zwart of wit kunnen we het tuinseizoen bij wijze van spreken tot ver in het najaar verlengen.

Bij sommige planten blijven de bessen zelfs de hele winter aan de plant hangen. Pas als de plant in het voorjaar uit gaat lopen vallen de bessen eraf of worden door de vogels opgegeten.

Er zijn maar weinig mensen die speciaal voor de bessen een beplantingsplan maken. Meestal ligt de nadruk op de bloemen die voor de kleur in de tuin moeten gaan zorgen. Als er dan daarna per ongeluk ook nog bessen aan de plant komen is dat mooi meegenomen. Maar waarom zouden we onze plantenkeuze niet laten bepalen door de bessen? Bessen in uw tuin zijn kleurrijk, decoratief en een bron van voedsel voor de vogels. Uw tuin wordt kleurrijker door de bessen en levendiger door de vogels die er op af komen.

De keuze in planten met bessen is groot. Ligt uw voorkeur voor een bezoek aan het tuincentrum voornamelijk in het voorjaar en de zomer, dan moet u daar ook in het najaar eens gaan kijken. U zult versteld staan van de keuze die u heeft in planten waar op dat moment de bessen aan staan. Om u een beetje op weg te helpen, Sarcococca confusa, Leycesteria formosa, diverse Viburnum soorten en Lonicera americana zijn stuk voor stuk dankbare planten die na de bloei, door de bessen uw tuinseizoen op een aangename manier verlengen.

Voor meer informatie over bessen bent u dinsdagavond 15 oktober om 20.00 uur welkom bij Groei&Bloei in Ermelo.