Ermelo-Putten

Verslag van de cursus "Snoeien van Fruitbomen"

Op donderdagavond 15 november waren zo?n 15 mannen en vrouwen vol belangstelling naar de cursus in het Natuur- en Milieu Educatief centrum (NME) in Ermelo gekomen. Na een hartelijk ontvangst met koffie werd snel ter zake gekomen. De docent, dhr Harry Toorman, vertelde enthousiast over de verschillende soorten fruitbomen, de (bijna) verdwenen rassen, over boekjes waar alles in beschreven staat (vooral te verkrijgen op rommelmarkten) en over de techniek van het snoeien. Ook de te gebruiken snoeischaren, boomzagen etc. werden haarfijn besproken. Eigenlijk een overdaad aan informatie, maar saai was het geen moment.

Zaterdagochtend op naar fruitbomen op de boerderij ?De Boomen?, als gast van de familie van de Brink. Tijdens fraai winterweer konden we leren hoe je door de takken heen de boom leert zien. Blijf de boom de baas! Maar vooral ook: denk om je veiligheid. Zet de ladder doordacht tegen de boom.

Aan het einde werden we verrast op een heerlijke, door mw. van de Brink gemaakte pan erwtensoep. Thuisgekomen maakte ik voor het eerst in mijn leven een begin met het snoeien van onze 15 jarige appelboom.

Conclusie: een gezellige, leerzame en stimulerende cursus.

Jan Bolt.