Ermelo-Putten

Azoren en Alentejo

Presentatie van Henny van der Wilt
Verenigingsavond 17 oktober 2023
Locatie: Zalencentum Immanuelkerk
Aanvang 20.00 uur


Wandelen op de Azoren

De Azoren is een eilandengroep van 17 eilanden, waarvan 9 bewoond. De archipel ligt 1600 km uit het vaste land van Portugal en 4000 km van het Noord Amerikaanse continent.

Wij gaan wandelen op het grootste eiland Sao Miquel met Ponta Delgada als hoofdstad. We lopen langs kratermeren, soms wel met 2 km in doorsnede, met namen als Lagoa Azul(blauwe meer) en Lagoa Verde(groene meer). Er zijn Furnas (grotten) gaten in de aardkorst, die de basis vormen voor de vele zwavel- en warmwaterbronnen en geisers. Sommige gaten worden gebruikt om kookpotten in te hangen voor lokale stoofschotels 'Cozido das Furnas". We bezoeken een Ananas plantage, die daar al vanaf 1860 worden gekweekt. In Gorreana staat een theefabriek met bijbehorende theeplantage, de enige plek in Europa!
We maken stevige wandelingen, over paden die soms overwoekerd zijn door de weelderige plantengroei. Bijzondere vegetatie siert het Ilha Verde oftewel; het groene eiland. 

Fietsen in de Alentejo

Deze schitterende streek ligt rondom de hoofdstad Lissabon. Een onbekend gebied met een rijkdom aan bijzondere oude olijfgaarden. De oudste bomen van Portugal staan daar. Er staan er ook te koop, in potten, moeilijk meenemen op de fiets. Dus we kijken alleen maar! We bezoeken diverse tuinen in Lissabon; Jardim Botanico, Palacio Fronteira, Jardim Palacio Quelez en we gaan natuurlijk naar het museum Azulego (geglazuurde terracotta tegels).
Fietsen door de bloeiende Alentejo is een feest met een rijkdom aan geurende vegetatie. Mooie oude stadjes en een verlaten, leeg landschap, al eeuwen lang bewoond en bewerkt. Een uniek stukje Portugal!