Ermelo-Putten

2019-08-15 Dagtocht Boskoop

Voor de derde keer dit seizoen organiseerden Henk en Hennie van Emaus een reisje voor onze vereniging. Na een zeer geslaagde dagtrip naar de Betuwe en een fantastische meerdaagse tuinenreis naar Duitsland stond nu een dagtrip naar Boskoop op het programma. Precies op tijd  vertrokken we richting het westen.
Daar de groep deze keer niet zo heel groot was kregen we het voorrecht om met onze chauffeur Andries van de VIP bus gebruik te maken. Een zeer luxe touringcar die van alle gemakken voorzien was. Gedurende de hele heenweg regende het pijpenstelen. Dat mocht de pret niet drukken; de sfeer zat er evengoed in. Maar hoeveel geluk kan een mens hebben: toen we bij kwekerij Esveld arriveerden was het DROOG.
We werden ontvangen met koffie en koek,waarbij de eigenaar van de kwekerij op zeer geanimeerde wijze vertelde over het ontstaan van de kwekerij,die door zijn bet-bet-overgrootvader was opgezet.
In de loop der jaren was er natuurlijk wel wat veranderd. Van het heel kleinschalige was niet zoveel meer te vinden. Wel stonden er uit de begintijd nog een Sequoia boom en een Treurceder.  Heel imposant om te zien. De kwekerij is tegenwoordig gespecialiseerd in allerlei soorten Esdoorns,waaronder zeer veel Japanse. Maar alles wat er op de kwekerij staat wordt biologisch gekweekt.  Het assortiment vaste planten is niet te tellen. Dat loopt in de duizenden.

rondvaart
Na de koffie lag er een open rondvaartboot op ons te wachten bij de kwekerij. We maakten een rondvaart tussen vele Boskoopse kwekerijen door. Het weer bleef ons goed gezind.  Gedurende de hele vaart, ongeveer een uur, bleef het droog. Een mijnheer Stolwijk ,vrijwilliger bij de VVV vertelde ons over het reilen en zeilen van de diverse kwekers. Aan zijn verhaal viel goed op te merken dat hij uit een kwekersfamilie stamt. Zoals hij zelf zei:”de arme tak“ Veel grote kwekers dragen dezelfde naam.  Het  aantal kwekerijen is de laatste jaren drastisch afgenomen door schaalvergroting en gebrek aan  erfopvolging. Ook hier staat de tijd niet stil. Het kweken in de volle grond maakt ook veelal plaats voor pot- en containercultuur. Jammer van het karakter van de omgeving,maar meer rendabel voor de kwekers.

Na de rondvaart werden we in de kas op de kwekerij getrakteerd  op een voortreffelijke lunch. Toen deze verorberd was werden we nog een dik uur losgelaten op de kwekerij. Daar gaar het hart van een rechtgeaarde plantenliefhebber helemaal open. Wat een hoeveelheid bijzondere planten.!!!
Gelukkig waren er karretjes aanwezig om de buit naar de bus te vervoeren. Menigeen zag wel iets van zijn gading.

Het volgende doel van ons bezoek was de Sortimentstuin van Harry van der Laar. Een bijzondere proeftuin met prachtige borders. Als je de kwaliteit van die planten ziet vraag je je af waarom dat in je eigen tuin niet lukt. Planten kweken is toch een vak!

We hebben weer genoten met ons allen van een heerlijke dag. Met dank aan Henk en Hennie en niet in de laatste plaats aan chauffeur Andries. Wat die met die bus presteerde grenst aan het ongelooflijke! Op de smalste wegen tussen water en bruggen manoeuvreerde hij zijn bus feilloos op plaatsen waar ik met mijn fiets nauwelijks door durfde. Hulde.!!!  Dat mag ook wel eens gezegd.

Blij dat ik lid van deze G&B club ben; want zeg nou zelf: Zou je er anders geweest zijn?
Volgende keer ben ik er weer bij!
Carla Meiling