Ermelo-Putten

Op de fiets door een deel van Zuidelijk Afrika

Presentatie verschoven naar de middag!
Aanvang: 14.00 uur. Plaats: Zaal van de Immanuelkerk
Nieuwe mogelijkheden, omdat deze presentatie wordt gezien als onderwijs! 


Presentatie van Jan Willem Lagerweij

Mensen die er al eens geweest zijn roemen over de grote diversiteit aan landschappen en de overweldigende natuur van de landen in deze regio. Zuid-Afrika bijvoorbeeld wordt niet voor niets ‘de wereld in één land’ genoemd. Je vindt er safarigebieden, bergen, moerassen, bossen, uitgestrekte vlaktes en woestijnen. En vele honderden kilometers kustlijn. Vier keer heb ik tot nu toe dit deel van Afrika bezocht. De eerste keer maak ik – op dat moment voor mij nog in het analoge tijdperk van de fotografie – in groepsverband een fietstocht van Kaapstad naar Port Elisabeth aan de Indische Oceaan.

Zes jaar later bezoek ik Kaapstad opnieuw, deze keer samen met mijn vrouw. Het is een levendige stad die door de lezers van de Britse krant The Telegraph al meerdere keren is uitgeroepen tot de beste stad van de wereld. Bekende highlights zijn onder meer uitgaanscentrum V&A Waterfront, de schilderachtige multiculturele moslimwijk Bo-Kaap, de markante Signal Hill, de beroemde Tafelberg en de schitterende botanische tuin Kirstenbosch. En buiten de stad onder meer Robben Island – waar Nelson Mandela enkele tientallen jaren gevangen heeft gezeten –, het beroemde wijngebied rond Stellenbosch en op het Kaapse schiereiland: een langgerekt gebied met mooie dorpen, bergen, geurend fynbos, prachtige stranden – waarvan sommige met pinguïns – en de bij vroegere scheepvarenden beruchte Kaap de Goede Hoop.

Een bijzondere ervaring vormt ons bezoek aan West Coast National Park aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het is onder meer een leefgebied voor veel soorten wilde dieren. Wij zijn er in de Zuid-Afrikaanse lente, dus staan de velden er vol wilde bloemen in de mooiste kleuren. Een waar paradijs voor de echte natuurliefhebber!

Weer enkele jaren later bezoek ik samen met enkele enthousiaste fietsers het noordwesten van Zuid-Afrika en de Kalahari woestijn in het zuiden van Namibië. Recente regens hebben er in Namaqualand voor gezorgd dat de dorre, stoffige vlakte van deze semi-woestijn op dat moment als bij toverslag is veranderd in een waar kleurenpallet van bloeiende bloemen. Ook komen er vele soorten vogels en dieren voor. Verder naar het noorden ligt op de grens van Zuid-Afrika en Namibië het Ai Ais Richtersveld Transfrontier Park. Dit internationale park is een van de belangrijkste gebieden van natuurlijke rijkdom van Zuidelijk Afrika en de wereld!

Eenmaal in Namibië fietsen we langs de Fish River Canyon of Visrivierkloof, de op een na langste canyon ter wereld. De laatste dagen van onze tocht brengen wij door in de Kalahari woestijn met zijn enorme diversiteit aan landschappen en kleuren. Kenmerkend is er het fijne rode zand dat werkelijk overal in en tussen gaat zitten. We zien allerlei wilde dieren. Een deel van dit laatste traject moeten we zelfs in auto’s afleggen omdat we er niet mogen fietsen vanwege de leeuwen die in dit natuurpark leven. 

Het afgelopen jaar begin ik mijn meest recente tocht samen met een internationale groep fietsers bij de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia. Via Botswana en over de Caprivistrip fietsen we aansluitend Namibië in, waar we vervolgens veel highlights bezoeken.  Omdat er vanwege corona nog weinig toeristen zijn zien we in Etosha National Park misschien wel extra veel wild. Het lijkt soms of we naar een natuurfilm zitten te kijken. Via de hoofdstad Windhoek rijden we door het binnenland eerst naar de kustplaats Swakopmund en vervolgen daarna onze weg naar het paradijselijke zuiden. Dit deel van

Namibië kenmerkt zich vooral door uitgestrekte vlakten die begroeid zijn met geelgroene grassen en Afrikaanse bomen. Deze oranjerood glooiende Kalahari is een semiwoestijn waardoor er veel bijzondere dieren voorkomen. De Namib is een van oudste woestijnen in de wereld, maar is zeker niet saai. De Sossus- en Deadvlei geldt als een van de natuurwonderen en vormt voor mij een van de hoogtepunten van deze meest recente fietstocht.

Graag vertel ik u meer over mijn ervaringen in Zuidelijk Afrika en laat ik u daarvan op foto’s een aantal impressies zien.