Ermelo-Putten

Langer bloei in de tuin

Presentatie Marcel Batist


Door de nieuwe coronamaatregelen mogen jammer genoeg maar 30 mensen deze avond meemaken. Bij uw binnenkomst moet u bovendien een mondkapje dragen tot het moment waarop u op uw plaats zit. Tijdens de avond kunt u vrijelijk ademhalen zonder mondkapje. Ook voor deze avond dient u zich -zo mogelijk- vooraf aan te melden. Kijk daarvoor bij Over Ons op deze website.

Verbaast het u ook, dat ná juli het fraaie van de meeste tuinen eraf raakt? De weelderige bloei van de vaste plantenborders is duidelijk over het hoogtepunt heen. Toch kan het bloeiseizoen gemakkelijk opgerekt worden tot laat in september en zelfs nog tot aan de eerste nachtvorst toe. Dit bereikt u onder meer door bijvoorbeeld kuipplanten of zomerbollen/knollen in de borders te planten. Een andere optie zijn de éénjarigen. Dat lukt prima met het “gewone” perkgoed, maar meer in het bijzonder met éénjarigen die buiten het massaproduct vallen. Veel van deze planten zijn vrijwel niet te koop. Zaad is doorgaans beter verkrijgbaar, vaak bij speciaalzaken of via uitwisseling op internet. Een groeiend aantal “zelfzaaiers” houdt zich hiermee bezig en zij proberen op deze wijze iets aparts van hun tuin te maken. Marcel Batist is zo iemand en hij komt deze avond laten zien welke mogelijkheden er zijn om uw tuin in een kleurrijk naseizoen om te toveren. Hij laat - met een digitale show - een greep zien uit deze minder bekende plantengroepen. Denk dan bv aan Thitonia rotundifolia, Asclepias curassavica, Hibiscus trionum, Salvia involucrata of Mirabilis jalapa. De serie wordt afgewisseld met éénjarige inheemse planten, klimmers, bruikbare kuipplanten, knollen, bollen, baskets en plantenbakken. Ook een aantal tips voor vaste planten komen nog aanbod.
Voor aanvang van de lezing liggen A4-tjes klaar met een overzicht van de gepresenteerde bloemen en planten. Het kan helpen bij het maken van een keuze voor uw eigen tuin.