Ermelo-Putten

Dagtocht Op de Haar en de Wilgenkamp terugblik

Woensdag 27 juli

We bezochten eerst de tuin van het landgoed Op de Haar in Hoevelaken. Deze veelzijdige tuin van Joyce en John Ramsbotham is gelegen in een uniek rabatbos. We gebruiken hier ook een lunch. 's Middags beochten we de mooie landschapstuin De Wilgenkamp van Brigitte en Henk Gerrits-van Dam Merrett. 
Een fotoimpressie van Marijke Jonker van Lenthe van deze prachtige dag is te vinden in ons fotoalbum van 2022 onder de naam Tuinenbezoek 27-7-2022.

OpdeHaar en De Wilgenkamp

Verslag van Henk en Hennie van Emaus

Met 21 personen kwamen we om 10.00 uur aan bij de bijzondere privétuin OpdeHaar in Hoevelaken. sinds 1987 zijn de met Engelse “roots” tuinierders John en Joyce Ramsbotham de tuineigenaren. Toen zij hier kwamen wonen was er geen tuinbeplanting maar een volledig dichtgegroeid perceel, ze maakten een plan en zijn gaan opbouwen. John woonde in een dorp waar op hoog niveau werd getuinierd en kreeg de liefde voor het tuinieren al van kinds af aan mee en is dan ook de plantenkenner. Joyce is meer de ontwerper en kunstenaar, zij maakt prachtige beelden die overal in de tuin zijn te bewonderen, maar ook heeft zij een grote bijdrage aan het tuinontwerp geleverd. Op een  zeer oud rabattenbos* hebben zij een unieke tuin ontwikkeld met zeer veel bijzondere planten, waarvan vele schaduwplanten en planten die de schaduw kunnen verdragen. Vele collecties hebben er een plaatsje gekregen. Nu in juli vielen de  vele soorten winterharde begonia’s, hortensia’s (botanische) en varens op.We werden in 2 groepen door het echtpaar rondgeleid en kregen daarna een heerlijke zelfbereide lunch aangeboden. Na de lunch kon je de tuin op eigen gelegenheid bekijken of gezellig nog wat na te praten.

Hierna gingen we naar de Wilgenkamp van  Brigitte en Henk Gentis. Deze tuin is al eerder aangelegd dan de vorige en is ontworpen door Liesbeth Canneman. Zij was tuinarchitect en oprichtster van De Nederlandse Tuinenstichting. Opvallend zijn de knotwilgen bij de entree, de mooie hagen die de ruimtes omzomen, alles in goed aanvoelende verhoudingen ten opzichte van het open landschap. Heel kleurrijk was de “moestuin” met veel kleurige bloemen en diverse groentes. In een ruimte ernaast stonden hoge donkerroze lelies van wel 2 meter te bloeien met kleurige phloxen eronder. We kregen thee met wat lekkers onder een overkapping en hebben genoten van het enthousiasme van Brigitte en het noeste werk van Henk Gentis. Het organiseren van een dagtocht met personenauto’s is goed in de smaak gevallen, gezien de vele reacties van de mede excursiegangers.
*Bos met een  systeem van geulen voor ontwatering