Ermelo-Putten

Bloemen en insecten: niet zonder elkaar

Presentatie van Frans van Bussel
Verenigingsavond 20 februari
Aanvang 20.00 uur
Zalencentrum Immanuelkerk, Stationsstraat 137, 3851 ND Ermelo


In deze presentatie maakt u kennis met de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten. We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan.

Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere.  Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt.  Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen.

Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan.

U zult versteld  staan over de vele manieren en middelen die de verschillende bloemsoorten toepassen om insecten te lokken om zo de bestuiving en bevruchting mogelijk te maken.

Frans van Bussel:
voormalig docent Natuuronderwijs op de PABO,
voormalig directeur van het NMC, regionaal natuur- en milieueducatiecentrum regio Zuidoost Utrecht,
oud voorzitter van de KNNV, vereniging voor veldbiologie,  afdeling Zeist

.