Ermelo-Putten

Dutch Wave, het nieuwe tuinieren

Presentatie door Hans Ringers
Locatie: Immanuelkerk, Stationsstraat 137, 3851 ND Ermelo
Aanvang: 14.00 uur 

De term Dutch Wave kwam van een Zweedse botanicus en sloeg op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dat was het gevolg van onder andere het weven van hoge en lage planten door elkaar.

Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden waren de voorlopers van deze stroming. Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, die het hele jaar door de moeite waard zouden zijn. Hiermee creëerden ze zo’n weldadige sfeer, dat je de indruk krijgt in wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland.

Piet Oudolf is waarschijnlijk de meest invloedrijke tuinontwerper van Nederland en in het buitenland misschien nog wel beroemder dan hier en de belangrijkste vertegenwoordiger van de Dutch Wave.
Piet: “planten zijn muzieknoten. Ik bedenk de compositie, ik weet hoe het klinken moet, maar een ander voert het uit”.  De Vlinderhof en Piet’s eigen tuin in Hummelo, tuinen in Engeland, o.a. Pensthorpe, Scampston Hall en tuinen in Duitsland van zijn hand, komen vanmiddag voorbij. Ook wordt er aandacht besteed aan privétuinen in binnen- en buitenland met het stempel: Dutch Wave.