Ermelo-Putten

Grote gele gentiaan

door Henk van Emaus
 

Van ons Groei & Bloei-lid Joop Jansen kreeg ik een paar jaar geleden een aantal planten die er qua blad al heel bijzonder uit zagen. “Ja”,  zei Joop, ”dit zijn gele gentianen. Ik ben benieuwd of ze het in jouw tuin doen, want ik ga verhuizen naar een appartement”.

De gele gentianen bleken de Grote gele Gentiaan (Gentiana lutea) te zijn. Deze beschermde plant komt voor op kalkrijke alpenweide’ s tot 2200 m hoogte, heeft bijzonder mooie brede tegenoverstaande bladeren, met 5-7 boogvormige nerven. En bloeit 7 tot 10 jaar na het zaaien en kan 60 jaar oud worden. Het zaad is zeer fijn en wordt verspreid door de wind.

Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat deze plant van veel kalk houdt. Maar hoe los je dat nu weer op in een schaduwrijke bostuin met een laag blad op de bodem. En met een drukke provinciale weg langs het huis, die zorgt voor de nodige uitstoot.
Toen ik de plant kreeg wist ik al gauw een mooie plek. Voor ons huis liep vroeger een breed grindpad met daarop grote plantschalen waar in de winter/voorjaar violen en in de zomer begonia’s in stonden. Ons huis was een dienstwoning van het voormalige sanatorium Sonnevanck en de tuin werd door de eigen tuinmensen bijgehouden. De ondergrond van het grindpad was goed doorlaatbaar vanwege het opgebracht gele zand, en was vermengd met het aanwezige grind. Ik heb een gat van 80 x 80 x 80 cm gegraven, de uitkomende grond en wat rijkere grond uit mijn moestuin gemengd met brokken kalkzandsteen en kippengrit en hier de planten ingezet en zie hier het resultaat.

Dank je wel Joop!

Met een liefhebbersgroet!