Ermelo-Putten

Natuur onder de Middernachtzon

Presentatie door Jan van der Knokke
Locatie: Immanuelkerk, Stationsstraat 137, 3851 ND Ermelo
Aanvang: 20.00 uur


De presentatie begint op eiland Oland in Noorwegen. Een bijzonder eiland, niet zo heel erg groot, maar wel afwisselend.  Het eiland is geologisch opgebouwd uit kalksteen platen, wat op sommige plaatsen heel goed is te zien. Er zijn nog diverse steengroeven waar deze steenplaten worden gedolven en in een fabriek verder worden bewerkt. Heel bekend om zijn orchideeën en andere endemische planten die in de goede tijd volop bloeien op de Alvar. Ook duizend jaar oude eiken zijn nog hier, en als je geluk hebt zie je een vliegend hert op de bast van de oude boom.

Verder naar het noorden komen we in Lapland. Dit wordt ook wel het “Dak van Europa” genoemd. Het klimaat hier is als het landschap erg grillig. Temperaturen in de winter van 35 onder nul zijn geen zeldzaamheid. Het planten en dieren leven heeft zich hierop aangepast. De muskusossen en rendieren kunnen heel goed tegen deze extreme weersomstandigheden.
Boven de Poolcirkel echter kan het in de zomer ook met gemak boven de 25 graden worden. In de vele ondiepe watertjes kunnen zich gemakkelijk hele hordes steekmuggen ontwikkelen. Goed voor de vogels om hun jongen mee groot te brengen, maar minder goed voor de zoogdieren die er leven. De herfst in Lapland, de “Ruska Laponica” genoemd, is prachtig om te zien. Dit moet je mee gemaakt hebben! Maar de garantie van altijd mooi gekleurde bladeren is niet te geven. Soms komt een schimmel de zaak verpesten en vallen de bladeren van de berken voortijdig af. Als de sneeuw begint te vallen blijven de rendieren achter en nemen wij afscheid van dit geweldig stuk natuur.