Ermelo-Putten
bekijk online
Nieuwsbrief

Februari 2021

Deze Nieuwbrief krijgt u, omdat u zich geinteresseerd hebt getoond in de activiteiten van onze vereniging. Wilt u de Nieuwbrief niet meer ontvangen, klik dan op de link onderaan in deze Nieuwsbrief.
Is deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan eens op 'bekijk online', rechts bovenaan. 


In deze Nieuwsbrief ondermeer:

  • De secretaris moet helaas melden, dat de verenigingsavond weer niet door gaat. Maar er komen betere tijden.....
  • En als die betere tijden zijn aangebroken, dan willen we er natuurlijk weer op uit. U kunt via de enquête melden wat u dan graag zou willen doen. Vul die enquête in, het bestuur is blij met elke suggestie.
  • De amaryllisbol, die u kreeg tijdens de laatst gehouden verenigingsavond is vast al of bijna uitgebloeid. Die bol niet weggooien! Lees in deze nieuwsbrief hoe de bol weer in bloei kan komen.
  • Vlinders in de tuin? Kies planten uit de vlinder Top 10 en ze zullen uw tuin weten te vinden.
  • Het rijtje verenigingsavonden dat nog op stapel staat is klein. Het is ook maar de vraag of ze doorgang kunnen vinden. We hopen natuurlijk van wel, maar we kunnen niets anders doen dan afwachten.

    Welkom
    We heten mevrouw M.B. Vreede-Chabot en mevrouw I. de Vries-Gaastra, beiden uit Ermelo, van harte welkom bij de afdeling Ermelo-Putten!

Van de secretaris

Zoals jullie waarschijnlijk wel verwachten, zal onze Verenigingsavond van februari jammer genoeg niet doorgaan. Dat houdt in dat wij de lezing van Gerard van Buiten (Hortulanus van de Botanische Tuinen in Utrecht) over diervriendelijk tuinieren nog tegoed houden. Het is even niet anders.
Wel heeft een deel van het bestuur de training “Een levende tuin” van IVN natuur en educatie digitaal gevolgd. De bedoeling is dat deze bestuursleden hier nog een keer een lezing en / of workshop over gaan geven.
Voor wat betreft de tuinreis en de excursies zijn er verschillende mooie, leuke en gezellige  ideeën maar……u heeft misschien wel betere. Deze ideeën zien wij dan graag terug in de enquête die u in deze Nieuwsbrief via een link kunt invullen. Het kost u nog geen 5 minuten en u helpt ons er mee.
Ook voor wat betreft de cursussen staan wij even langs de zijlijn te kijken wanneer we weer mogen.

Wij hopen net als jullie op betere en gezondere tijden.
Met hartelijke groet, Johan de Vroom.

Enquête februari 2021


Via onderstaande link kunt u uw ideeën spuien overeventuele wensen en activiteiten in de komende maanden. We hopen, dat u er even voor gaat zitten om de enquête in te vullen. Wij zijn er u dankbaar voor!    Enquête februari 2021
De enquête is ook te vinden op onze website onder het tabblad ' Over Ons '


Informatie van de digitale workshop Een levende tuin van IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid), gevolgd door enkele bestuursleden

Bijna iedereen vindt vlinders schitterend en heel bijzonder. Hun fladderende vlucht heeft iets onbeholpens en aandoenlijks. Toch vliegen ze uiterst efficiënt. Een vlinder verbruikt vliegend veel minder energie dan een bij of wesp. Ze hebben ook niet dat irritante van vliegen, muggen of kevers. Het is geweldig als er een op je arm neerstrijkt en zijn stralende vleugels van dichtbij laat bewonderen. Vlinders zijn fantastisch!


Vlinders beschermen
Dat betekent niet alleen dat je ze lekker hun gang moet laten gaan. Je kunt ook zorgen dat er veel meer in je buurt komen: in de tuin of vlakbij huis. Dat kan met planten. Veel vlinders hebben speciale planten (waardplanten) nodig om hun eieren op af te zetten. Uit die eieren groeien rupsen die zich verpoppen en dan weer vlinders worden. Op deze pagina vind je de top 10 planten waar vlinders dol op zijn. Sommige kun je heel makkelijk zaaien. Zoek in het tuincentrum maar naar de juiste soorten. Als je die gewoon op open plekken lukraak uitzaait (guerrilla-tuinieren noemen ze dat), dan schieten daar vanzelf planten uit op, waar weer de mooiste vlinders op afkomen. Wel even op het zaadzakje of -pakje lezen wanneer je ze het beste kunt zaaien.

TOP 10 VLINDERPLANTEN
1.    Vlinderstruik (Buddleja davidii)
2.    IJzerhard (Verbena bonariensis)
3.    Wilde marjolein (Origanum vulgare)
4.    Beemdkroon (Knautia arvensis)
5.    Damastbloem (Hesperis matronalis)
6.    Hemelsleutel (Sedum spectabile)
7.    Herfstaster (Aster novi-belgii)

Tips van Henk op VeluweFM

Henk op de radio
Zaterdag 20 februari 10.30 uur Veluwe FM


Henk van Emaus deelt regelmatig zijn tuinkennis met de luisteraars van radio VeluweFm. Hij is dan te gast op de zaterdagmorgen in het programma de Stamfafel. De eerstvolgende uitzending waarin Henk zijn tips doorgeeft, is op zaterdagmorgen 20 februari om half 11. Voorafgaand aan zijn praatje wordt steevast Groen, Groen Gras van Jan Rot gedraaid.

De Stamtafel is een gezellig en informatief programma. Meestal live vanuit de studio maar in bijzondere gevallen op locatie. Nieuwsberichten worden afgewisseld met muziek. Er zijn ook vaste maandelijkse items in het programma zoals : Putter Proat/ Armeloos Proaten/ Culturele Informatie uit De Dialoog Ermelo en Theater Stroud Putten èn regelmatig praat Henk van Emaus ons bij over de tuin daarmee verband houdende zaken. De Stamtafel bestaat ondertussen al meer dan 20 jaar en Henk is daar al meer dan 15 jaar te gast. De samenstelling en presentatie is in handen van Trees Verbeek.Het programma wordt elke zaterdag uitgezonden van 10:00 uur tot 12.00 uur op Veluwe FM.
Voor meer informatie voor o.a. frequenties VeluweFM

Amaryllis overhouden

Tip van Yvonne van Geel
Gelezen in het januari nummer van Flora, het digitale verenigingsblad van de afdeling Ede van Groei en Bloei


Eén van de dingen die de Kersttijd mooi maken zijn de stralende bloemen van de Hippeastrum of Amaryllis. Ik kan enorm genieten van de grote bloemen en zet ze het liefst in een glazen koker met wat aarde en groen. Ze blijven dan mooi overeind staan en je kunt ze ergens neer zetten waar je de koker niet hoeft te zien. Maar wat doe je als de laatste bloem uitgebloeid is? De meeste mensen gooien de bollen weg omdat: “je ze toch niet meer in bloei krijgt.” Voor een deel hebben ze gelijk, want het lukt zeker niet altijd. Maar het overhouden van Amaryllissen is zo eenvoudig dat het echt de moeite waard is om het te proberen. Het zijn een aantal stappen, maar het werk aan het drogen en oppotten van de bollen is minimaal en wie weet?????
1. Als de bloemen uitgebloeid zijn knip je alles (ook de eventuele bladeren) boven de bol af.
2. Leg de bollen droog, vorstvrij, maar niet te warm in een doos of krat met wat kranten op de bodem.
3. Laat ze zeker tot april liggen. Let op! Ze kunnen niet vóór de ijsheiligen naar buiten.
4. In april zet je de bollen in een bak of pot met potgrond. De maat van de bak is afhankelijk van het aantal bollen.
5. Na de ijsheiligen zet je de bak buiten in de schaduw, maar pas op dat hij niet uitdroogt.
6. In de zomer komen er nieuwe bladeren aan die er voor zorgendat de bol weer gevuld wordt met voeding voor de bloemen.
7. In september haal je de bollen uit de bak. Controleer ze op vastheid. Als ze slap of niet gegroeid zijn, gooi ze dan alsnog weg.
8. Opnieuw knip je alle blad er af en leg je ze weer in de doos metkranten eronder, vorstvrij en niet te warm.
9. In november zet je ze in een kweekbak binnen en geef je ze steeds een beetje water. En nu maar afwachten. Ik geef geen garanties, maar heb toch vaak weer een paar mooie bloemen.

De verenigingsavonden in 2021

16 maart          Schaduwplanten door Gerard van Buiten. Een online Zoom meeting.
20 april            Landschappen en vogels in en om Arnhem door Koos Dansen

Koop bij onderstaande sponsor!