Activiteiten & Actueel

Verenigingsavonden

Onze verenigingsavonden worden gehouden in de theaterzaal van De Dialoog, naast het gemeentehuis te Ermelo, aanvang 20.00 uur. Voor deze avonden is een spreker uitgenodigd voor een lezing (of een demonstratie) over een interessant onderwerp; dit gaat meestal gepaard met een vertoning van fraaie dia’s of een PowerPoint Presentatie. De avonden zijn gratis toegankelijk voor leden (met één huisgenoot), op vertoon van hun ledenpasje. Ook personen die geen lid zijn van onze vereniging zijn van harte welkom. Zij betalen € 2,50 toegang, als tegemoetkoming in de kosten.


In het verenigingsjaar 2017-2018 staan de volgende bijeenkomsten gepland

19 september 2017  De mens de stad en het eetbare door Madelon Oostwoud

Over de geschiedenis van het eetbare en hoe we daar steeds verder van verwijderd raakten, met verrassende verbanden, met geschiedenis, kunstgeschiedenis en ons culinair verleden.

17 oktober 2017  Paddenstoelen, stille levens op de bodem. door Lex Kreffer

Paddenstoelen, het hele jaar door zijn ze te vinden in een veelheid van vormen, kleuren en bijzondere levenswijzen. Deze, met een minimum aan franje geproduceerde en gepresenteerde dialezing doet slechts een kleine greep uit de ruim 4000 soorten die in Nederland voorkomen. Pure, klassieke fotografie. Met natuurlijk vooral de mooie en bijzondere paddenstoelensoorten. Eetbaarheid en giftigheid komen uitgebreid aan bod. Een avondvullend programma over de geheimzinnige schoonheid van het schimmelrijk.

 

Verder staan gepland

21 november 2017  Demonstratie bloemschikken

Ieder jaar staat het bloemschikken in november op het programma van de verenigingsavonden van KMTP Groei&Bloei afdeling Ermelo-Putten. Dit jaar verzorgen de cursisten van de Masterclass Nieuw Stijl een demonstratie op dinsdag 21 november 2017. Thema van de avond is: Inspriratie voor de kerst, klassiek versus modern. Er worden klassieke en moderne arrangementen gegedemonstreerd dus de avond biedt voor elk wat wils.  De cursisten van MNS nemen deel of hebben deel genomen aan de landelijke wedstrijden NK Bloemschikken.

De demonstratie is in de theaterzaal van De Dialoog, Raadhuisplein te Ermelo. De avond begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Groei&Bloei (op vertoon van pasje), niet leden betalen € 3,00.

16 januari 2018      Tuinenreis door Henk van Emaus

Presentatie nieuwe tuinenreis  7 dagen Groene Highlights Ierland

Terugblik reis naar Sussex, door:

Hennie en Henk van Emaus                                                                                                                                                                       

Op de verenigingsavond van 16 januari 2018 willen we  in ‘De Dialoog’ de tuinenreis 7 dagen Groene Highlights Ierland presenteren, die we van donderdag 7 juni  t/m woensdag 13 juni 2018 willen maken.                                    Het grootste deel van deze avond is een powerpointpresentatie door Henk van Emaus over de terugblik van de reis naar Surrey, waarin  mooie beelden te zien zijn van de privé Cottage tuinen Bridge End, Stuart en Tilford Cottage. Maar ook grotere tuinen als Wisley, Sissinghurst en Loseley Park komen aan bod. Met een nieuwe camera heb ik het gevoel dat de plaatjes nog mooier zijn.

20 februari 2018     Australië, een vogel en bloemenparadijs door Frans van Bussel

 Australië, een prachtig vogel- en bloemparadijs

De presentatie is gebaseerd op een KNNV vogel- en plantenreis in 2011 door het zuiden van West-Australië. Met een keur aan prachtige foto’s maakt u kennis met de wonderlijke bloeiwijzen en bloemvormen van de Australische planten. Zuidwest Australië is voor planten zelfs uniek in de wereld: het behoort tot één van gebieden met de grootste biodiversiteit. Ook op vogelgebied is er veel te beleven: vele soorten cockatoos, parrots en honeyeaters en nog veel meer voor ons onbekende en vaak zeer kleurrijke soorten, zoals de metallic gekleurde fairy-wrens. Ook andere typisch Australische dieren passeren de revue.

20 februari 2018  Lezing door Frans van Bussel

Australië, een prachtig vogel- en bloemparadijs
De presentatie is gebaseerd op een KNNV vogel- en plantenreis in 2011 door het zuiden van West-Australië. Met een keur aan prachtige foto’s maakt u kennis met de wonderlijke bloeiwijzen en bloemvormen van de Australische planten. Zuidwest Australië is voor planten zelfs uniek in de wereld: het behoort tot één van gebieden met de grootste biodiversiteit. Ook op vogelgebied is er veel te beleven: vele soorten cockatoos, parrots en honeyeaters en nog veel meer voor ons onbekende en vaak zeer kleurrijke soorten, zoals de metallic gekleurde fairy-wrens. Ook andere typisch Australische dieren passeren de revue.

20 maart 2018        Algemene Ledenvergadering met aansluitend lezing

17 april 2018           Planten uit de Bijbel

 Planten uit de Bijbel

 

Veel mensen kennen Bijbelse verhalen, en vaak komen daar planten in voor. Soms heel bijzonder, zoals een brandende braamstruik of een wonderboom. Maar vaak ook heel onopvallend, zoals allerlei landbouwgewassen die op de achtergrond voorbij komen. In deze lezing gaat het over tal van dit soort planten. Vaak komen de Bijbelse verhalen nog meer tot leven als je je in de planten verdiept. Zo vertellen al deze planten van alles over het dagelijkse leven, de landbouwcultuur, handel en het klimaat in Bijbelse tijden. En ondanks dat Israël met zijn Mediterrane klimaat het decor is, kun je veel van de planten ook prima in de tuin kweken.

In de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht is een speciaal themavak gewijd aan Bijbelse planten. Hortulanus Gerard van Buiten vertelt graag over de planten, én over de ervaringen met het kweken ervan in ons eigen klimaat. Een lezing over het gebruik en de betekenis van deze soorten in het dagelijks leven van die tijd, waardoor de verhalen uit de Bijbel veel meer gaan leven. Een flink aantal van deze soorten kunnen we met wat handigheidjes ook in onze tuinen kweken. Een lezing die ook leuk is voor mensen die “niks” met de bijbel hebben

Opens external link in new windowwww.uu.nl/botanischetuinen

 

 

 

Verenigingsavond 18 september 2018

Verenigingsavond 18 september 2018

De Dialoog te Ermelo, aanvang 20.00 uur

De eetbare bostuin door Vera Greutink

 

Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur.  Ze schrijft onder andere voor Groei & Bloei, Tuinseizoen, Tuin op Tafel en Permaculture Magazine (Engels). Haar eerste boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015,. Vera neemt boeken mee voor de verkoop. Voor meer informatie zie www.tuinsmakelijk.nl

 

Eetbare bostuin
“De teelt van eetbare gewassen in "etages" is een model gebaseerd op het natuurlijke ecosysteem van een bos. Er worden fruitbomen, struiken van kleinfruit, vaste groentes, kruiden en zichzelf uitzaaiende eetbare planten gecombineerd tot een zeer productief, ziekteresistent en weinig werk vragend landschap. Het model kan op elke schaal toegepast worden, van een flinke kuip tot meerdere hectares. In de lezing gaan we ook in op een aantal bijzondere eetbare gewassen.”meer

 

 

 

20
Jul
Volkstuin: verrassingen
15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….