Verenigingsavonden

Onze verenigingsavonden worden gehouden in één van de zalen van de Dialoog  naast het gemeentehuis van Ermelo.  Aanvang 20.00 uur.  De avonden zijn gratis toegankelijk voor leden (met één huisgenoot), op vertoon van hun ledenpasje.  Personen die geen lid zijn van onze vereniging zijn natuurlijk ook van harte welkom. Zij betalen € 2,50 toegang, als tegemoetkoming in de kosten.

19 maart 2019

Ledenvergadering met aansluitend Henny van der Wilt met:

Een kleurrijke wandeling over een bloemrijk eiland Madeira

Het eiland Madeira wordt ook wel Jardim Atlantico, de tuin in de Atlantische Oceaan, genoemd. Het is zo groot als de provincie Utrecht en ligt 700 km ten westen van Marokko. Het eiland is van vulkanische oorsprong en is zeer bergachtig. De hoogste top, die we ook beklimmen, is de Puico Ruivo met 1862 meter. Er staan daar boomheiden van honderden jaren oud. De variatie aan planten is enorm, mede door de grote  variatie aan biotopen. Velen  zijn zelfs endemisch. Langs de kust en op de kliffen groeien veel Euphorbia’s en Huisloken. Meer landinwaarts zijn de laurierbossen, die tot 1300 meter hoogte voor komen. Zij hebben een beschermde status en zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Deze Laurissilva (laurierbossen) is het grootst aaneen gesloten bos, zo’n 10.000 ha, ter wereld. Wij gaan op botanische tocht en ontdekken de Madeirese-, Canarische-, en  Stinkende Laurier.

Tot slot bezoeken we de botanische tuin van de hoofdstad Funchal. Deze ligt op de oostflank van een berg, 300 meter boven de stad; met een prachtig uitzicht! De tuin bevat zo’n 2000 soorten subtropische flora, exotische planten en inheemse flora.

We bezoeken een prachtige Quinta( buitenplaats van rijke handelaren uit de 17e eeuw) de  Palheiro gardens. De orchideeën tuin Boa Vista en de gerestaureerde tuin Jardim Tropical da Quinta  zijn ook zeer zeker een bezoek waard.

Het wordt een kleurrijke wandeling over een bloemrijk eiland.

16 april 2019

Presentatie van Henk van Emaus
Bijzondere natuur en leefomstandigheden in Kyrchyzstan

Samen met mijn zoon ben ik afgelopen zomer naar Kyrchyzstan geweest, we zijn daar met een groepje plantenliefhebbers wezen botaniseren. Het land ligt tegen de grens van China aan en bestaat voor het grootste deel uit bergen. De klimatologische omstandigheden zijn zeer verschillend, daardoor is de natuur gevarieerd en het landschap zeer afwisselend. Niet alleen de grote variatie van het landschap met zijn bijzondere planten komt aan bod maar ook de soms erbarmelijke leefomstandigheden van de kyrchiezen; overleven is vaak het belangrijkste.

Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind
Mar
Genieten van wat er allemaal tevoorschijn komt.