Verenigingsavonden

Onze verenigingsavonden worden gehouden in de theaterzaal van De Dialoog, naast het gemeentehuis te Ermelo, aanvang 20.00 uur. Voor deze avonden is een spreker uitgenodigd voor een lezing (of een demonstratie) over een interessant onderwerp; dit gaat meestal gepaard met een vertoning van fraaie dia’s of een PowerPoint Presentatie. De avonden zijn gratis toegankelijk voor leden (met één huisgenoot), op vertoon van hun ledenpasje. Ook personen die geen lid zijn van onze vereniging zijn van harte welkom. Zij betalen € 2,50 toegang, als tegemoetkoming in de kosten.

Verenigingsavond 18 september 2018

De Dialoog te Ermelo, aanvang 20.00 uur

De eetbare bostuin door Vera Greutink

Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur.  Ze schrijft onder andere voor Groei & Bloei, Tuinseizoen, Tuin op Tafel en Permaculture Magazine (Engels). Haar eerste boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015,. Vera neemt boeken mee voor de verkoop. Voor meer informatie zie www.tuinsmakelijk.nl

Eetbare bostuin
“De teelt van eetbare gewassen in "etages" is een model gebaseerd op het natuurlijke ecosysteem van een bos. Er worden fruitbomen, struiken van kleinfruit, vaste groentes, kruiden en zichzelf uitzaaiende eetbare planten gecombineerd tot een zeer productief, ziekteresistent en weinig werk vragend landschap. Het model kan op elke schaal toegepast worden, van een flinke kuip tot meerdere hectares. In de lezing gaan we ook in op een aantal bijzondere eetbare gewassen.”

Dinsdag 16 oktober 2018

Pieter van Manen van Happy Bee Plant komt vertellen over

drachtplanten en waardplanten en over het kweken zonder bestrijdingsmiddelen.

Meer informatie is te vinden op Opens external link in new windowwww.happybeeplant.nl

Happy Bee kweekt planten zonder bestrijdingsmiddelen waardoor deze zeer geschikt zijn voor insecten en geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Door te werken met nieuwe rassen of deze nieuwe rassen zelf te ontwikkelen blijven zij met hun planten innovatief. Door een gezonde biodiversiteit in de tuin krijgen insectenplagen minder kans. Pieter neemt een assortiment planten mee voor de verkoop.

Dinsdag 20 november 2018

Bloemschikdemonstratie door de Masterclass Nieuwe Stijl in de theaterzaal van de Dialoog. Het onderwerp “Let it snow” belooft weer veel mooie en inspirerende arrangementen.

Verenigingsavond januari 2019

Nabeschouwing over de tuinenreis 2018 en informatie over de geplande reis 2019 door Henk van Emaus

Verenigingsavond februari 2019

Dahlia’s en aardappels

lezing door Brian Kabbes

Op het oog een wonderlijke combinatie, toch is er een overeenkomst. Beide zijn knoldragende planten die in een ongelooflijke verscheidenheid voorkomen. Reuzen en dwergen, felle kleuren en zachte pasteltinten. Tijdens deze diavoorstelling maakt u in het eerste uur kennis met de veelzijdigheid in kleur en vorm van de aardappel en haar boeiende familieleden. Vooral de oorspronkelijke aardappel uit de Zuid Amerikaanse Andes komt ruim aan bod, maar ook de familieleden uit de sier-  en moestuin worden niet vergeten.

Na de pauze is een andere knolvormende plant aan de beurt; de dahlia. Heel bekend zijn de vaak dubbelbloemige tuindahlia’s in bonte kleuren, maar ook hier zijn de oorspronkelijke wilde voorouders

minstens zo interessant. Wij nemen u mee op een spannende reis die wij maakten op zoek naar wilde dahlia soorten in de jungle van Mexico. Hier zal duidelijk worden dat de aardappel en dahlia meer met elkaar gemeen hebben dan menigeen zo op het oog zou zeggen.

Het programma duurt ongeveer tweemaal 50 minuten onderbroken door een pauze.

Verenigingsavond 19 maart 2019

Ledenvergadering met aansluitend Henny van der Wilt: Een wandeltocht over bloemrijk Madeira.

Verenigingsavond 16 april 2019

Henk van Emaus verteld over zijn reis naar Kyrgyzstan